Cím: Az Éhezők Viadala

Eredeti cím: The Hunger Games

Szerző: Suzanne Collins

Borító:

Cover_Magyar

Tartalom:

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. (Forrás: Wikipedia)

Azoknak ajánlom akik

– 12 éven felüliek (!)

– szeretik az akciódús és izgalmas regényeket

– nincs gyenge idegzetük.

Az én véleményem:

Szerintem nagyon – nagyon jó könyv, vagy kétszer elolvastam. A főszereplő az elejétől a végéig hatalmasat változik, és nemcsak ő, hanem a környezete is. A könyv kezdetén mindennapi orvadászatra és feketepiacon való árulásra kényszerül, hogy legalább egy darab hús,  vagy kenyér kerüljön az asztalra. A körzetek ugyanis ahogyan távolodnak a Kapitóliumtól, úgy szegényednek egyre jobban. A Tizenkettedik körzetben súlyos éhezés van, de csak Katniss, és barátja, Gale (akinek ugyancsak vadásznia kell a betevő falatért) mernek kimenni a körzetet körülvevő erdőbe. Katniss igazán csak az erdőben érzi elemében magát, megtanulja a növényfajtákat, melyik ehető és melyik halálos. Elsajátítja az íjászat, a halászat és a késdobálás művészetét. Mindezt azért, hogy életben tartsa a családját. Amikor azonban eljön az aratásnap, és a tizenkét éves Primet sorsolják ki, önként jelentkezik, amire eddig még nem volt példa ebben a körzetben. Mivel egy fiút is ki kell sorsolni, ezért a körzetből Peeta Mellarkot választják. Később a tréningen tovább gyakorolhatnak, de mentoruk tanácsára nem mutathatják meg a többi versenyzőnek, hogy miben jók. Így többek között megtanul dárdát hajítani, csomózni és csapdát állítani. A tréninget követő pontozás után meginterjúvolják a kiválasztottakat. Itt Peeta bevallja Katnissnek, hogy szerelmes belé, ez persze nem igaz, de így muszáj lesz eljátszaniuk. A színjáték közben valóban egymásba szeretnek. Tehát, eléggé nagy változáson ment végbe a főszereplő.

Pontozás:

Szereplők: 10/10 – jól leírt karakterek vannak a történetben, a kapitóliumi divat eléggé abszurdnak tűnik (gondolok itt a dauerolt vörös hajra, amihez erős lila rúzs társul), de egy utópisztikus könyvhöz kell egy ilyen elem.

Fejezetek: 10/9 – na, a fejezetrendszer érdekes. Három “fő fejezet” van, ezekben “alfejezetek”, de csak a fő fejezeteknek van címe.

Változatosság: 10/10 – fordulatos könyv, főleg attól kezdve, hogy belépnek az arénába, ahol a főbb dolgok történnek.

Nagyon jó könyv, én ajánlom! ?