Percy Jackson és az Olimposziak – A villámtolvaj

Eredeti cím: Percy Jackson and the Olympians – The Lightning Thief

Szerző: Rick Riordan

Borító:

covers_267032

Tartalom (a könyv hátuljáról néztem):

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny – incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba. Hirtelen mitikus lények járkálnak ki – be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Azoknak ajánlom, akik

  • 12 éven felüliek (!)
  • szeretik a mitológiákat és az ókort
  • szeretik a fantasy könyveket

Az én véleményem:

Meg sem tudom számolni, hányszor olvastam újra, és még mindig jó újraolvasni. Nagyon tetszett, ahogyan az isteneket modernre formálja, ráadásul még viccesek is. Sőt, megszerettem tőle a görög mitológiát, főleg, mert a végén van egy kis lexikon, szóval meg is tanultam belőle néhány dolgot. Tetszettek a leírások, bár néhány szót nem értettem, így nem is tudtam jól elképzelni az adott dolgot. Azt kifejezetten szerettem, hogy gyakorlatilag nincs benne semmi szerelmi szál. Komolyan, üdítő volt olyan könyvet olvasni, ami nem csöpög a romantikától. Egyetlen ilyen van benne, de az sincs kihangsúlyozva, úgyhogy ez így pont jó nekem. Persze, ha valaki romantikusabb, mint én, annak ott van a szokásos férfi plusz női főszereplő – románc.

Az nem tetszett, hogy bár a könyv szerint tizenkét évesek, úgy beszélnek, mint a tizenöt évesek. Úgy is vannak leírva. Természetesen a filmet is láttam (a könyv után), és ott meg pláne idősebbek. Amúgy a filmet ajánlom azoknak, akik szeretik a görög mitológiát, meg egyebeket, de azoknak nem ajánlom, akik szeretik, ha egy könyvadaptáció szorosan követi a könyvet. Mert ez a film nagyon nem követi az eredetijét.

De nem a filmről van most szó főként, úgyhogy pontozzuk is a regényt!

Szereplők: 10/9.5 – eredetik és viccesek, ezért csak fél pontot vonok le a koraérettség miatt.

Fejezetek: 10/8 – nem túl kreatív címek, néhányuk nem is a fejezet fő témáját hangsúlyozza ki.

Változatosság: 10/9 – egy idő után monotonná válik, hogy minden lépés után szörnyek támadnak rájuk. A vége felé kifejezetten örültem, hogy nincs több szörny. Szerintem a szereplők is velem örültek.